Nofa Bouw Zonnepanelen

Zonnepanelen kopen, top 6 waar je op moet letten

Zonnepanelen kopen, waar moet ik op letten? Nofa Bouw stelde de volgende TOP 6 samen om voorbereid te zijn bij het kopen van zonnepanelen.

1 Zwart of donkerblauwe zonnepanelen kopen

Wilt u zwarte of blauwe zonnepanelen kopen? Bij de donkerblauwe heeft u te maken met een aluminium rand. Sommige mensen vinden dit minder mooi dan de volledig zwarte zonnepanelen. Hier zit overigens ook nog een technisch verschil in. De zwarte hebben monocellen, de donkerblauwe hebben polycellen. Ook kunt u kiezen voor de dunne film zonnepanelen, ook wel CIS genoemd. Voor CIS-panelen is meer dakoppervlak nodig, maar kan het rendement soms weer iets hoger zijn.

2 Efficiency van het zonnepaneel

Eén van de belangrijkste eigenschappen van een zonnepaneel is de efficiency. Er zijn zonnepanelen met een efficiency van 17%, maar ook met 15%. Kies zonnepanelen met een hoge efficiency.

3 Capaciteit van het zonnepaneel

De capaciteit van zonnepanelen wordt uitgedrukt in Wattpiek, afgekort Wp. Een zonnepaneel met een capaciteit van bijvoorbeeld 280 Wp levert meer op dan een zonnepaneel van 240 Wp. Maar dat laatste is ook goedkoper. Als u een beperkt dakoppervlak heeft, wit u zonnepanelen kopen met een hoge capaciteit. Kijk dan naar de eigenschap “capaciteit per m2” bij producteigenschappen. Hoe hoger dit getal, hoe meer capaciteit u uit uw dakoppervlak haalt. Maar let op: een 260WP paneel van het ene merk brengt niet altijd meer op dan een 250 WP van een ander merk.

4 De prijs van een zonnepaneel

Als u zonnepanelen gaat kopen kijkt u natuurlijk naar de prijs. Kijk NOOIT naar de prijs per zonnepaneel. Kijk altijd naar de prijs per capaciteitseenheid (Wp). Een zonnepaneel van 270 Wp dat € 210,- kost is goedkoper dan een zonnepaneel van 250 Wp dat € 200,- kost.  Het eerste kost namelijk € 0,78 per Wp en de tweede € 0,80 per Wp.

5 Testen van zonnepanelen

Koop nooit zonnepanelen die door geen enkel testinstituut zijn beoordeeld. Dat zijn namelijk meestal B-merken. Het zijn zonnepanelen die in elkaar zijn geassembleerd door vrijwel onbekende fabrikanten. Die zonnepanelen worden in de markt heel goedkoop aangeboden en lokken mensen die hun aankoop vaak op prijs baseren. Zijn er geen testen aanwezig, dan is het ons advies om die zonnepanelen niet te kopen.

6 Afmeting van zonnepanelen

Zonnepanelen zijn er ruwweg is 3 formaten. Standaard (ca. 165x100cm), groot (ca. 195x100cm) en klein (ca. 150x100cm).  CIS zonnepanelen zijn meestal nog kleiner (125 x 100 cm).  Het is vaak puzzelen welk formaat zonnepanelen je het beste kan kopen. Over het algemeen kan je het beste grote zonnepanelen kopen indien er een groot dakoppervlakte heeft. Deze zonnepanelen hebben een hogere efficiency en meer capaciteit. Maar als dit net niet lekker past, dan zal je zonnepanelen kopen met een standaard formaat. Kleine zonnepanelen kopen is alleen van toepassing indien je bewust kiest voor dunne film zonnepanelen (CIS).

 
Vraag direct een gratis advies op maat aan voor uw woning. Klik hier voor een offerte